söndag, januari 31, 2010

A wee lad

Vår son föddes ju som ni vet liten. Fram till då han var ung. 1 år så steg kurvan rakt och fint och han låg 1 sd (standarddeviation) under medel. När han började på dagis så gick kurvan på vikten plötsligt ner lite. Det har den fortsatt att göra och han ligger nu på -2 sd. Det har känts ganska lugnt eftersom vi ju ser hur mkt han rör sig och att han är pigg och utvecklas bra i övrigt. Han vägde 9505 kg i fredags. Jag hade önskat att han skulle nått över tio kilos gränsen nu men, nej. Dessvärre har nu också längden gått ner ett snäpp i kurvan. Den ligger nu också på -2 sd. Den har tidigare legat på -1 sd. Han mäter nu 76 cm över havet. Det gör mig lite mer oroad än vikten. Man kan alltid proppa i ungen mer mat, men hur får man honom att växa på längden? Det är en mkt bra fråga. Varken jag eller Mattias är ju några flaggstångar direkt, så det vore ju konstigt om han blev det, men det känns ändå lite jobbigt när bvc-sköterskan säger "hmm...oj då... han har gått ner ett snäpp på kurvan på längden nu också". Eh, ok? Jag fick ju inte svar på mina frågor direkt när jag frågade vad vi skulle göra nu och så där... känns skönt att vi bytt tillbaks till vår gamla bvc-sköterska.

Ett problem som följer av att ha en liten son är att vi inte vet vilken storlek han kommer ha vid vilken ålder. Vi kan ju inte följa anvisningarna i kläderna för där står det att 74-80 ska man ha vid 9-12 mån ålder. Theo kan fortfarande ha stl 74, så vad ska vi köpa för stl på kläderna han ska ha till våren, eller till nästa vinter? Rea är det ju lite överallt nu och då kan det vara bra att köpa på sig lite overaller och sånt där, men vi har ju ingen aning. Alltså måste vi vänta och se, och då måste vi köpa allt till ordinarie pris. Dumt. Tur att Tradera finns iaf :)

6 kommentarer:

JOss@n sa...

Bara ta det lugnt och njut av honom så länge han är liten och go. Snart är han en och sjuttio och har storlek 45:o)

Aco sa...

Det är faktiskt väldigt svår det där med storlekar...
Jonathan väger liite mindre än "man ska" men han följer sin kurva, han är ganska lång. Så det är inte lätt med kläder, behöver ha stort för att det inte ska svaja vid knäna, men då får vi dra åt i midjan...
Och ibland står dom stilla, växer ingenting, kan ha samma kläder länge. Sedan knakar det på, åt alla håll, eller iaf på längden för våran son...tjock kommer han aldrig bli den lille tarmen.

Det jag egentligen vill säga är: det är väldigt svårt att gissa storlek till nästa år, just nu tycker jag det är svårt att gissa storlek till nästa månad=)
Fötterna, jisses vad dom växer! Ungen har 30 på stövlar, ok dom ska ju vara lite större men ändå...

JENNY VENNBERG sa...

Vet ingenting om det där men ville bara säga att han är sötare än socker :)

krabbeluring sa...

ja fan jag hatar att man inte vet vilken strl de kommer att om en viss tid, eller så. kommer de liksom plötsligt sticka iväg eller planar de ut??
Se det positivt att han inte är så tung, i väger över 11kg och det är för tungt.
Jag har en egen liten teori, som jag delar med en annan mamma: när de utvecklas mycket i tal osv så växer de inte så mycket och tvärt om. Och eftersom T är en snigg snackare så tar han det först!

Anonym sa...

Hej
Har också en kille som inte alls följer åldern på klädstorlekarna. Jag brukar istället följa och titta på kurvan i boken från BVC. Han är nu 7 och har följt sin kurva sen födseln.

Åsa sa...

ja här kommer jag hudra år efter och kommenterar. Men iaf så har jag ju ett gäng barn hemma, och det har faktiskt varit samma med alla; alltså så som det var från början har det fortsatt. T ex Noah var lite smalare men ganska lång. Gabriella låg alltid en halv till en storlek före sin ålder. Elias ligger åtminstone en halv storlek före sedan start, och Mikaela, min lilla sumo, hon har från början nästan haft en eller två storlekar större. Så för mig verkar det iaf som att det inte bara ändrar sig helt plötsligt under de första tre åren. Sedan lugnar det sig ju och behövs inte bytas upp i storlek mer än en gång om året. :-)