söndag, oktober 09, 2011

Cancerfondens insamlingskampanjer

När jag fick cancer blev jag lite av en statistik junkie för ett slag. Jag tror det blir så per automatik. Man vill veta hur stor chans man har att överleva, hur många som dör, hur stor risken är för spridning, vilken cancer som får mest uppmärksamhet i media, vilken cancer som ökar mest och vilken som är störst. Nu är jag inte någon junkie längre eftersom jag vet att det oftast inte hjälper mig i att bearbeta det som hänt på något vis, snarare stjälper. Men jag vet ju fortfarande hur statistiken ser ut, det är inget man glömmer. Tyvärr.

Jag vet att de två största cancerformerna i Sverige är bröstcancer och prostatacancer. Jag vet diverse statistik kring dessa cancerformer. Jag vet att min cancerform; hudcancer, ökar mest av alla cancerformer i detta land. I hela norden och även i Storbritannien och Australien, för att vara exakt. Alltså där vi bor som är bleka och inte har ett jättebra skydd mot solen. Och alltså där som vi borde vara mer uppmärksamma på hur vi utsätter vår hud för solen. Och där uppmärksamheten i media borde vara oerhört stor, inte bara under sommaren.

Nu är det oktober igen. En månad som oavbrutet för tankarna till bröstcancer. Och det må så vara. Det är klart den vanligaste cancerformen ska ha uppmärksamhet i media, att vi ska kunna skänka pengar till den är en självklarhet. Det är också bra att prostatacancer fått en egen insamling. Men jag undrar; vart är alla andra insamlingar? Det är för mig helt självklart att jag ska kunna skänka pengar till cancerformer som inte är "störst på marknaden". Jag vill kunna skänka pengar till de cancerformer som är ovanliga, för det är de som behöver mest pengar till att utveckla botemedel och behandlingar. Är inte detta uppenbart för de som jobbar med sådana här grejer på Cancerfonden? Jag vill kunna skänka pengar till hudcancer. Spridd hudcancer är väldigt svårt att bota. Man har hittat olika sätt för att försöka förhindra alla dessa dödsfall och man har kommit en bra bit på väg men man behöver mer pengar till forskning och jag kan med största säkerhet säga att man behöver det i de allra flesta andra cancerformer som finns. Varför kan vi inte skänka pengar direkt till dessa cancerformer? Varför kan inte jag starta en insamling direkt till min egen cancerform? Jag skulle på ett mycket seriöst sätt hantera denna insamling. Jag är inte ute efter någon form av publicitet. Jag är inte ute efter att skada de båda insamlingar som finns idag. Jag skänker pengar till de båda då och då i form av de båda banden. Jag försöker hjälpa där jag kan. Men jag tycker helt enkelt att insamlingarna är orättvisa. Jag vill kunna skänka pengar till hudcancer eftersom jag själv har spridd hudcancer som kanske hade gått att bota om det hade funnits tillräckligt med pengar till att forska. Jag hoppas ni förstår hur jag tänker.

Fram för jämställda (jämställda i meningen alla cancerformer behöver pengar och bör synas i media lika mycket) insamlingar inom cancerforskningen!

Till höger i bloggen ser ni min insamling till Cancerfonden. Den går inte till någon särskilt form av cancer utan till dem allihop. Skänk gärna pengar där. Tack på förhand och tack till alla er som redan skänkt så mycket pengar till Cancerfonden.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Du vackra kloka kvinna, du har så rätt!!! ALL cancer ska uppmärksammas och det ska göras ALLT för att bota ALL cancer!! Och du, forskningen går framåt för varje dag och jag önskar dig allt gott!!! Du har förresten den sötaste lilla sonen... :-)

Mya sa...

Du skriver så BRA! Jag håller med dig!
kram

Gull-Britt sa...

Du har så rätt Kristin. Vi borde ha en egen insamling för hudcancer.Det har jag tyckt länge eftersom jag har flera bekanta som har fått denna sjukdom. Kanske kan jag själv få den då jag varit mycket oförsiktig med solen i hela mitt liv. Uppväxt i Uddevalla. På den tiden var det inte farligt att vara i solen. Jag hoppas av hela mitt hjärta att du fixar detta.
Må så gott du kan.

Ingela sa...

Jag ger bara bidrag till fonder som omfattar alla cancerformer. Även om jag ingår i den stora gruppen med bröstcancer, har jag en extremt ovanlig form och kan verkligen förstå den frustration som finns i andra diagnosgrupper. Inte ens min egen patientorganisation verkar ens märka (eller bry sig om) att vi är några procent som tillhör allvarligare och mer ovanliga sorter.

Herr C är j---ig nog som han är och vi borde verkligen inte behöva göra situationen värre genom att konkurrera med varandra om forskningsinsatserna.

Stor kram från Busan

Maria sa...

Hej Kristin. Du länkade hit via Cancerfondens sida på facebook där du kommenterade mitt inlägg.

Jag miste min farbror till hudcancer för 4½ år sedan. Det upptäcktes i oktober 2006 och i mars 2007 var han död. Och det smärtar än.

Och jag undrar liksom du, var är alla insamlingar? Jag vill gärna att det finns ett band för hudcancer. Drömmer om att mars blir hudcancerns månad och att bandet är vitt och grönt så min farbror hejade på Hammarby.

Pammen sa...

Mycket bra skrivet! Håller fullständigt med dig. Har precis tänkt på samma sak. Hoppas det händer nåt och att VI fixar detta- Ha de bra, kram

Livets vägar sa...

Jag håller med dig om att pengarna ska gå till alla sorters cancerforskning och det hoppas jag de delar rättvist på Cancerfonden. Själv har jag Bröstcancer men jag valde den vanliga insamlingen istället. Detta är just därför att pengarna behövs överallt. Man kan också skriva på sin insamling vart man vill att pengarna ka gå.
Kämpa på! Kramar från Tali